Почистване на мека мебел в София – има ли неподходящ сезон за тази дейност?

Услугата почистване на мека мебел в София се изпълнява целогодишно от професионалните фирми. На практика няма неподходящ сезон за основното почистване и пране на дивани, холови гарнитури, кресла, табуретки и кухненски ъгли, но има някои съществени фактори, с които е добре да се съобразите преди да повикате професионалните чистачи.

Не отлагайте дълго, но не и не избързвайте с поръчката на услугата

Понякога е трудно да се избере правилният момент за почистване на мека мебел в София и изобщо в страните със смесен климат. Има ситуации, които не търпят никакво отлагане, но има и случаи, в които професионалната намеса не е толкова спешна. Отлагането е недопустимо, когато се касае за неволно възникнали дълбоки замърсявания и упорити петна.

Когато дамаската на дивана или фотьойла е залята с кафе, плодов сок, мазна храна, боя или мазилка, мигновената реакция гарантира пълното премахване на замърсяването. В тези случаи, колкото по-дълго отлагате професионалното почистване на мебелите, толкова по-трудно става премахването на упоритите петна. В някои случаи дори професионалната техника и концентрираните препарати не могат да се справят с лекетата.

Спокойно можете да отложите изпирането на меката мебел, когато се касае за рутинно замърсяване. Диваните и фотьойлите са любимите мебели на всички – възрастни, деца, домашни любимци. Колкото по-често ги използваме, толкова повече ги цапаме, особено ако имаме навика да похапваме пред телевизора и да отпиваме от любимото си кафе, сок, червено вино или друга, оставяща ярки петна напитка.

Когато ситуацията не е свързана с екстракция на трудни за премахване петна, наемането на професионална фирма за почистване на мека мебел в София може да бъде отложено за период, когато атмосферните условия го позволяват. Изпирането на дамаските през зимата, когато се прилага стандартното мокро изпиране не е много удачно, тъй като времето за пълното им изсъхване значително се удължава. Така от стандартните 4 часа, периода на съхнене може да се увеличи на 8 до 12 часа.

Каква е алтернативата?

Ако случаят не е спешен, но много държите меката мебел в дома ви да бъде безупречно чиста, можете да направите леко домашно освежаване. За целта можете да използвате домашната прахосмукачка, за да обезпрашите тапицерията, която има свойството да поглъща праха, повече от всички останали мебели в жилището. Ако диванът ви е облицован с дамаска от много деликатна материя или е с естествен пълнеж – гъши пух, вълна или друг немокряем материал, прахосмукирането е единственото, което можете да направите за неговото почистване.

Бутиковите мебели и тези, при които производителят е упоменал изрично, че не бива да се мокрят могат да се почистят в дълбочина единствено от професионалните фирми за почистване на мека мебел в София, предлагащи така нареченото сухо пране. Този метод на почистване е малко по-скъп от стандартния, но има предимството да е невероятно деликатен към фините материи, предотвратявайки преждевременното им износване и захабяване.

В случай, че моментът не е подходящ за намесата на фирма за професионално почистване на мебели в София, е добре да почистите сами дамаските на тапицираните мебели, като в никакъв случай не използвате агресивни химикали. Ако решите да използвате готов почистващ препарат, проверите дали се предлага в готова за употреба форма или под формата на концентрат. Никога не използвайте неразредени концентрати при премахване на петна, тъй като рискувате да замените грозното леке с голям избелял участък върху дамаската.