Да почистим упоритите петна в няколко прости стъпки

Всеки се е сблъсквал с невъзможната мисия да почисти упорити петна. Има и варианти да се отървем от тях и това може да стане с подръчни материали. Ето и няколко наистина работещи идеи.

Изкуствен подсладител

Петно от мазнина, независимо дали то е върху любима покривка или тапицерията на дивана, може да се отстрани с помощта на изкуствен подсладител. Важно е той да е прахообразен, за да може да абсорбира мазнината. Ако нямате подсладител, можете да заложите и на разтвор от сол и вода.

Прясно мляко

Цветните тъкани, върху които не можете да използвате белина, може да се почистят с прясно мляко. Всичко, което трябва да направите е да накиснете тъканта в млякото, оставете я да престои няколко часа и след това изперете.

Лак за коса

Досадните петна от мастило изчезват с помощта на лак за коса. Без значение дали става въпрос за завеси, тапицерия или килим. Напръскайте петното с лак за коса, оставете да подейства и след това изперете. От петното няма да има и следа.

Шампоан

С негова помощ, може да изперете петна от мазнина от всякакви тъкани, които не могат да се изперат в пералня. Изтъркайте тъканите с четка и шампоан, оставете го за няколко минути и след това почистете с хавлиена кърпа. Не оставяйте тапицерията мокра, а я подсушете със сешоар.

Хляб

Отстранете кората на филия хляб, смачкайте средата и на топка. С нейна помощ можете да отстраните петна по тъканите и да попивате течности, без те да попиват. Изтрийте петното, все едно използвате гума, накиснете и след това изперете. Така можете да почистите дори следи от червило, които се отстраняват само в химическо чистене.

Ако имате нужда от безценен помощник в домакинска работа, без да губите излишно време, можете да го направите с наша професионална помощ за абонаментно почистване на домове