Почистване на котлен камък от душ – концентриран разтвор или домашни рецепти

Душ слушалката е детайлът, без който банята изведнъж губи своето значение. Състоянието й е изключително важно за пълноценното оползотворяване на банята и един от основните фактори за хигиената в това помещение. Замърсителите на този компонент са втвърдените остатъци от сапун, ръжда, мухъл и варовик. Последният се появява постоянно във всички области от санитарният възел, където се осъществява неспирен воден поток. Характеристики на водата образуват добре познатите бели петна, познати и наименованието варовик.

Основното почистване на котлен камък от душ батерията става задължително, когато натрупванията са толкова дебели, че стесняват и запушват някои от малките улеи на питата. Те ограничава притокът на вода и качеството на хигиената ни и в един момент въпросът за премахването им става жизненоважен, освен ако не решим да поставим нова душ слушалка или стойка. То се извършва лесно и бързо, благодарение на разнообразните съвременни препарати. Отстраняването му обаче може да се случи и  някои много ефективни рецепти с продукти от хладилника и шкафа ви с подправки. И да, те наистина действат!

Тайни от кухнята

Плътните наслоявания върху металната повърхност трябва да бъдат “стопени”. Това е възможно с помощта на мощна разяждаща субстанция, която да окаже агресивно въздействие върху отлаганията. Такъв ефект оказват киселините, които присъстват в почистващите формули на пазара, а в собствената си кухня можете да ги откриете в няколко продукта, от които се възползвате почти ежедневно.

Оцет и лимонова киселина са двете най-разпространени вещества, които ефективно отстраняват абразивните бели петна от всички битови съоръжения. Те се прилагат за определено време и в точно съотношение с гореща вода. Водата трябва да заври и да се остави в кипнало състояние за около половин час, след което се изплаква и душът ви би трябвало да е напълно прочистен и отпушен. Комбинираната “терапия“ с оцет, сода бикарбонат или самостоятелно прилагане паста за зъби също са изключително ефективен начин за почистването му, само че в случая то обикновено изисква продължително търкане с мека четка. Твърдите бели парчета прилепват здраво към метални и фаянсови плоскости, така че отстраняването им трудно се случва с нещо по-слабо от агресивен разтвор или груба физическа сила.

Имате нужда от професионално почистване?Поискай оферта

Фирмени препарати

Пазарът също предлага изключително разнообразие от интензивно действащи препарати против натрупан варовик. Те са силно дезинфектиращи и антибактериални разтвори, които въздействат само след прилагане върху засегнатите повърхности с мека гъба. Обикновено в тези формули винаги присъства киселинната съставка, придружена от нейоногенни Повърхностно Активни Вещества (ПАВ). Изплакването отново става с гореща вода, а най-ефективните формули се проявяват с отстраняване на ръжда и замърсявания, като освен това забавят бъдещото отлагане на варовикови налепи

Нанасянето им става директно върху повърхностите с налепи, като повечето разтвори се разреждат в определено съотношение, в зависимост от степента и възрастта на варовиковите отлагания – най-упоритите петна се третират със силно концентриран препарат. Продуктите са с приятен освежаващ аромат, който се усеща в банята дълго след отмиване от батерията. В случай че душът ви е монтиран в кабина – тя също би могла да стане обект на варовикови отлагания, така че редовната поддръжка на всички детайли от санитарният фаянс е най-сигурната защита.

Може да намерите за полезно още: