Как да извършим почистване на мебели от ПДЧ с професионален резултат

Скъпите мебели от естествен масив украсяват интериора по уникален начин, но често са непосилна мечта за средностатистическия потребител. Пазарът предлага устойчиви и красиви заместители в лицето на ПДЧ и МДФ плоскостите с покритие от дървен фурнир или ламинат. Именно такъв е съставът на по-голям процент от дървените мебели.

Внимавайте с водата и течностите

Качественото почистване на мебели от ПДЧ може да се извърши самостоятелно, ако познавате особеностите на материала. Тези плоскости се оформят от ситно смлени и пресовани дървени частици, прилепени със смола,  а луксозните мебели от този материал представляват трислойни профили с по-тънки външни слоеве. Ламинирано или фурнировано покритие в почти всички разцветки разнообразява визията им. Почистващата фирма “ Рефлекс М“ предлага безценни съвета за почистването на тези плоскости.

Повърхностният слой има огромно значение за третирането на мебели. За тази имитация на дървен масив е характерна непоносимостта й към влага. Влажната кърпа няма да навреди на материала, но проникването на по-голямо количество течност в самата плоскост през ъглите й причинява подуване и загниване.

Ламинирана повърхност

Почистващите фирми препоръчват два пъти седмично обезпрашаване и отстраняване на дребни замърсявания от ламинатите. Петната върху повърхността им е добре да се отстранят веднага (не важи за капки восък)

Имате нужда от професионално почистване?Поискай оферта

Прахът от ламинирани плоскости се отстранява само с  мека суха кърпа (микрофибър, памук). Влагата е с неблагоприятно въздействие върху този тип покритие. Повърхността допуска контакт с леко навлажнена кърпа само при попиване или отстраняване на препарат. Сапунът, перилните препарати и продуктите с восък не са препоръчителни. Твърдите частици могат да надраскат лъскавата повърхност и да обелят боята й, а восъкът – да матира блясъка.

Подходящият измиващ препарат не е течен, а кремообразен. Формулата му е мека към повърхностите и е с антистатично (отблъскващо прах) свойство. Емулсията се отстранява с влажна мека кърпа след необходимият престой, оставяйки лъскав външен слой.

Разтворите на водна основа нямат място върху ПДЧ ламинирана плоскост. Влагата лесно може да проникне в порите на материала и да го деформира. Упорити застояли петна се отстраняват успешно и с някои стари домашни рецепти, които бихте могли да научите, ако се доверите на почистваща фирма.

Фурнирована ПДЧ повърхност

Фурнироването придава автентична визия на тези плоскости. Дървесното покритие (естествен и технически фурнир) е с характерни шарки или релеф, а поддръжката му включва стандартно отстраняване на прах и измиване с почистващ разтвор.

Праховите частици и ежедневните замърсявания се отстраняват както и  при  ламинираните плоскости.  Процедурата става с мека кърпа (микрофибър, памук) и препарат с антистатичен ефект. Консистенцията му отново е неабразивна, нанася се лесно и оставя лек гланцов слой след избърсване.

При обработка на фурнировани ПДЧ мебели е особено важно да се избягват не само абразивните консистенции, но и тези със съдържание на хлор. Намокрянето също е противопоказно, тъй като може да причини отделяне на фурнированата повърхност от плоскостта.

Може да намерите за полезно още: