Почистване на килими с подръчни средства – мисията възможна

Килимът е онази част от декорацията у дома, която буквално може да преобрази всеки дом. Не само защото създава уют и топлина на помещението и но и защото може да се превърне в арена за безкрайни игри, за вашите деца. Това е и мястото, на което се събират най-много микроби и мръсотия. И ако можете да почистите едрите боклуци с обикновена прахосмукачка, то с микробите и праха просмукали се в тъканите, нещата са доста по-сложни. Тук вече ви е необходима професионална намеса, правилно подбрани препарати и специални машини.

Така любимият килим, ще бъде наистина безопасно място, за всички в семейството. Но ако все още обмисляте, дали да се доверите на професионалистите, ще ви предложим няколко прости съвета, на които може да се доверите.

Прах за пране

Няма домакиня, която да не разполага с прах за пране, а той може да се окаже безценен помощник, при дълбокото почиствате на килима. Без значение дали той е вълнен или от синтетична материя. Всичко, което трябва да направите е да смесите част от праха с керосин. След това втрийте разтвора в петната, които искате да отстраните, като използване четка или обикновена гъба. По този начин, можете да се спасите и от стари, упорити петна, които са се превърнали в част от семейната ви история. Недостатък при този метод за почистване е миризмата на керосин, която остава след изпирането. Ако имате възможност да оставите помещението, в което поставен килима, отворено за няколко дни обаче, неприятната миризма ще се изпари.

Готварска сол

С помощта на обикновена сол, без която приготвянето на което и да е ястие е невъзможно, можете да преобразите и любимия си килим. Бялото злато поглъща всякакви мазнини, мръсотия и прах. Просто поръсете сол върху настилката, оставете я да престои поне 20 минути, след което я изметете с метла или четка, натопени в сапунен разтвор. И това е. Цветовете на килима ви ще са като нови.

Сода

Благодарение на содата можете за винаги да забравите не само за мръсотията натрупана по меките настилки, но и за неприятните миризми, които са пропили в тях, дори и тази на цигари.

Разтворете едно пакетче сода в чиста вода, напръскайте килима и оставете да подейства поне 1 час. Ако има участъци с по-сериозни замърсявания, втъркайте по-концентриран разтвор. След това просто почистете всичко с прахосмукачка.

Чай

Използваният чай също може да преобрази килима ви, независимо дали той е от вълна или е синтетичен. Първо – нанесете употребения чай върху настилката, още докато е мокър. След като изсъхне го съберете с прахосмукачка. Важно условие е чаят да е варен в деня, в който ще го използвате и за почистване, защото в противен случай, може да образувате нови петна по килима си. Така с помощта на любимата си напитка, можете да отстраните дори упорити петна от восък, както и косми от домашните си любимци.

Разбира се, всички изброени методи са временно решение. За истинското почистване трябва да се доверите на професионалистите.

И не забравяйте, че схващането, че килимите се перат само, когато е топло, е вече отживелица. С новите професионални машини и разбира се правилният подбор на препарати и техника на изпиране, вашите меки настилки ще заживеят нов живот. Доверете ни се, защото при нас всичко е повече от чисто. Вижте още подробности за нашата услуга професионално почистване и пране на килими.