Пране на матраци – дезинфекция и дълбочинна обработка според материята

Ефективното пране на матраци с краен резултат високи санитарно-хигиенни условия е професионална услуга. Това е така, защото почистването на тази спална принадлежност е ориентирано основно към дезинфектирането, а не дотолкова към визуалната й поддръжка. Процедурата често се състои в извършване на сложни и неприятни действия като борба с мухъл и плесени, възникнали след попиване на влага. Отстраняването им е наложително и много важно за здравословният въздух в помещението, тъй като оцветените налепи предизвикват неприятен мирис и реална опасност за възникване на замърсена въздушна маса в спалнята. 

Защо да не поддържате матрака си сами 

Непрофесионалното почистване не предлага достатъчно висока степен на дезинфекция. Профилактичното дезинфектиране е процедура, от която тъканта на матрака се нуждае периодично, а при вече появило се замърсяване с телесни течности и плесенни микроорганизми, дезинфектиращият разтвор е най-важният етап от почистването. Натриевият бикарбонат или кислородна вода, разнесени с четка, отстраняват микробните петна от повърхностният лицев слой на матрак. Те обаче не повлияват налепите с такъв произход, които са концентрирани дълбоко в изолиращата текстилна вата и дунапрен на пружинните матраци. 

Самостоятелните опити крият рискове не само от остатъчна микробна концентрация, но и от повреждане на повърхностният плат – обикновено тънка и уязвима вълна или памук. Наличието на свалящ се калъф е изключително удобство, но дълбочинното мокро почистване е процедурата, която не може да се пренебрегне. За здравословно санитарно-хигиенно ниво е необходимо изпиране, извършено на базата на определени познания, рутина и техническо оборудване. 

Преди изпиране 

Прахта е също толкова сериозен катализатор за поява на микробно съдържание, както органичните течности и мухълът. Топлината на тялото и наслоената прах е комбинацията, която за топлолюбивите акари е идеалната среда за местообитание и размножаване. Отделяните от тези микроорганизми вещества са токсични смеси, които се отразяват върху текстурата на кожата, причинявайки й неприятни обриви и алергии. 

Имате нужда от професионално почистване?Поискай оферта

Отстраняването на прахта от матрак, също както изпирането, се извършва в дълбочина. То е сравнимо с операцията при текстилните мебелни тапицерии, и при редовна поддръжка и проветряване на материята, обикновената  прахосмукачка е достатъчна за изсмукване на едрите и по-ситни прахови частици. Занемарените или продължително експлоатирани матраци, каквито се срещат в обществени заведения за денонощен престой, изискват двойно по-усилена обработка, наложена от по-плътният слой напрашаване и микробни налепи. 

Професионалните услуги на почистваща фирма са единственото решение за постигане на изискваният стандарт в санитарно-хигиенните норми. Доказаният екип хигиенисти обикновено е отлично оборудван и разчита на един високотехнологичен уред за всички процедури по хигиенната обработка – изпираща екстракторна прахосмукачка с няколко приставки. Почистването с пара е друг предпочитан професионален метод – горещата пара, дори и приложена без препарат, оказва силно дезинфектиращо въздействие, почиства бързо и е деликатна към текстилните покрития. 

Накрайникът за прахосмучене трябва да е с достатъчно висока всмукателна сила, но и съхраняващ материята. Прането започва с определяне на подходящите за влакната й разтвори – премахването на повърхностно петно с домашни рецепти е само допълнителна почистваща процедура, а хигиенизацията обхваща двете страни и сърцевината на матрака. 

Препарат и дезинфектант според вида на материята 

Препаратите за професионално машинно пране обикновено съдържат процент мощен дезинфектант. Почистването с известните ни природни дезинфектанти – водороден пероксид, натриев бикарбонат, сол, винена и лимонена киселина, боракс и етерични концентрати никога не е излишно, но за качественото отстраняване на микробни микроорганизми, препаратът трябва да проникне дълбоко в матрака, до долната му част. 

Модерните и обичани пенополиуретанова и полиестерна пяна са вид дунапрен с подобрена и сгъстена консистенция, по-неуязвима за прахови акари от останалите материи за матрак. Тя, както и пенолатексът, са по-защитени и от мухъл и плесени, тъй като текстурата им представлява нещо като микропореста капсула, през която въздухът преминава лесно и интензивно, но е недостъпна за влагата и прахта.

Повърхностното прилагане на препарат се смята за достатъчна почистваща процедура. Висококачествените разтвори са създадени за определен престой върху материята и разтварят петната без търкане, което може да увреди текстурата й.

При пружинните пакети с изолационна вата обаче, покривната материя е многослойно съчетание от покривна дамаска от вълна, памук, трико или нетъкан текстил, адаптивна към тялото антибактериална пяна и изолиращ синтетичен материал – текстил, дунапрен или дори нишки от кокосов орех. Тогава дезинфектирането се извършва чрез впръскване на гореща пара или препарат в дълбочина, чрез специална приставка.

Престоят му в ядрото на матрака разтваря и разгражда микробни концентрации, органични човешки и животински замърсители, както и остатъци на прахови акари, неабсорбирани при прахосмученето. Мръсотията се изсмуква заедно с 90 % от влагата при мокро почистване, оставяйки почти напълно подсушен матрак. Подсушаването е предимство, което професионалната фирма предлага за всеки тип тапицерия, но то е от особено значение за влаголюбивите матраци, при които прекаленото съдържание на влага е висок риск от поява на мухъл, плесени и неприятен мирис.

Може да намерите за полезно още: